mereka

Saturday, December 31, 2011

Last post in 2011, selamat tinggal 18!

Assalamualaikum wbt.

Selamat tahun baru kepada semua blogger dari kami bertiga.

Semoga...
2011 TELAH memberi iktibar kpd kita
2011 TELAH lebih mematangkan kita
2011 TELAH buka peluang, mata dan minda kita
2011 TELAH memberi byk pengalaman 
2011  TELAH mengajar kita menjadi lebih baik
dan semoga..

2011 TELAH membawa kita lebih dekat kepada-Nya.


DAN


AHLAN WASAHLAN WA MARHABAN BIK 
2012


Semoga Allah merahmati umat- umat Islam pada tahun yang bakal mendatang, dimurahkan rezeki dan bertambah iman.

Wednesday, December 28, 2011

isi masa cuti- Jogging sambil melihat kebesaran Ilahi

Assalamualaikum


Dah lama tak jenguk blog kesayangan aku ni.
Currently, aku dah :
berenti kerja
mula nak study maths
habiskan quality time dgn family
dan...
jogging! :)

Sejak dah kembali menjadi penganggur terhormat ni everyday mesti aku p jogging ngn adik aku, Nabil.
Harini km g bertiga, skali ngn yg kecik tu nak jugakkkk.

Lokasi : belakang skolah, blakang bukit Jelutong, Pmtg Pasir















dua2 gambr ni paling aku suka, bila tgk hati tenang, sebab tu merenung dan memikirkan kebesaran Allah pun dpt pahala disamping mengeratkan hubungan  sesama keluarga =)

Saturday, December 17, 2011

perigi cari timba



Lama tak jenguk blog sendiri, apatah lagi blog kengkawan and my feveret blogger.
Masa takdak sejak2 kerja part time ni, cewahh. Hehehe.

Tiba-tiba aku teringin nak kecek pasai perigi cari timba, nape ek?
Maybe tiap2 hari aku selalu kena syarahan pasai bab2 kawen ngn Kak Ina, promoter sebelah kaunter aku.
Syok tu mmg syok, org kata kursus kawen free. Hahaha=='

Hmm aku tak taw la apa pendapat org lain, tapi aku as seorang remaja perempuan, bagi aku perigi cari timba ni boleh kalau kena syarat dan tak melangkau syariat.
Kalau dah jumpa yg terbaik utk kita, dan rasa dia pun free, on saja, kita buat cara HALAL IKUT ISLAM la.

Tapi dari sudut pandangan peribadi, I won't do that cause I feel humiliated, kot.
Biarlah timba yg mai kat aku, aku beri laluan saja. Hahaha.
But for now im focusing on my
FAMILY
STUDY
ISLAM

"Don't find love, let love find you, thats why they call falling in love."

sehingga aku on lagi, rindu belog-walking :)



Friday, December 2, 2011

sabar dengan budak sekarang


Jika aku ditanyakan dengan soalan,

Antara lelaki yang merokok dan lelaki yang gatal, yang mana lebih merbahaya bagi anda??

Jawapan aku :

Lelaki gatal, sebab lelaki macam ni BAHAYAKAN ORANG contohnya kat aku, walaupun aku tak penah pun nak tarik perhatian dia, jauh sekali memberi ruang.
Kenapa lelaki merokok tak bahaya bagi aku, sebab dia MEMBAHAYAKAN DIRI sendiri saja.



Semoga Allah terus memberi kekuatan kat aku nak tahan dengan perangai spesies2 yg macam ni. Bukakanlah pintu2 hati ini agar lebih mengingatiMu.






Tuesday, November 29, 2011

Syukur



Belum terlambat untuk aku ucapkan
SALAM MAAL HIJRAH 1433

Kajian sejarah menunjukkan kebijaksanaan  keputusan Saidina Umar Al-Khattab mengangkat peristiwa Hijrah sebagai permulaan kalendar Umat Islam dan bukannya pemilihan 'birthday' Rasulullah SAW.

Hikmahnya :

Beliau tak mahu didik umat Islam fanatik mengkagumi peribadi individu  berlebih-lebihan pada kadarnya. 

sumber : Sis Najihah, Trainee LG


Syukur pada Allah aku masih ade pluang untuk bernafas di Buminya untuk tahun yg baru yg menjelma ni. Banyak benda jadi kat aku seminggu ni. Aku dah hilang mood untuk bermuka buku, emosi remaja terganggu dan paling teruk bolg ni di-removed secara tiba-tiba. 
So, IM BACK!
 

Sehingga bertemu lagi, sayonara!

Tuesday, November 22, 2011

hip hip hoorayy

                                                                               VS

Alhamdulillah Mas menang ke atas Ina dgn agregat 5-4 dengan sepakan penalti 4 mata dan 1 gol! Ibu segala emas milik KITA!!!!

SIAPA dia di mata aku

KHAS untuk dia

Dia manusia biasa,
Namun hebat di mataku,
Hebatnya bukan kerana rupa..walau dia punya,
Bukan kerana ramah..walaupun itulah dia.

Dia hebat kerana jujurnya dia,
Sopannya tak kira masa,
Senyum tak lekang dari bibirnya,
Kuatnya dia tegakkan agama,
Walau kelilingnya maksiat belaka.


3.55 pm,
AEON JUSCO PERDA.

Sunday, November 20, 2011

20.11.2011


A.S.A.L.A.M.U.A.L.A.I.K.U.M.

Lawakan tarikhnya? Bukan senang utk semua nak rasa special pada tarikh tu kan.
Hehehe kepada KAWAN2 yg dah salah anggap ap yg spesel date ni, bek buang cpt apa yg hangpa pikiaq sebab...
HARI INI HARI KELAHIRAN ABAHKU YG KE-44

Selamat ulangtahun Kelahiran buat ayahandaku,
Abdul Halim Bin Abdul Malek


Biya doakan semoga Abah panjang umur, bertambah rezeki, sihat sentiasa dan bertambah iman.
Moga Abah bertambah bahagia selalu, dan sentiasa berada dalam lingkungan rahmah-Nya.
Thanks for everything ABAH!

YOU'RE THE BEST!

Tuesday, November 15, 2011

ASSALAMUALAIKUM...alhamdulillah

Haa tajuknya pun dah memberi salam. Jawab jangan tak jawab. Menjawab salam itu adalah suatu kewajipan. Baca belog rumate saya ni, Syahirah Tahir (cahaya bongsu)

Kali ni aku (back to normal) nak kongsi tentang sedikit kisah transformasi diriku selepas bergelar seorang pemegang title 

AKU BUDAK


*SEKADAR BUTTON BATCH AKU BELI KAT SKOLAH*

Hmm.. bila masa aku jadi budak SBP? Mcm mana tergerak hati nak masuk SBP?
Aku mula menjejak kaki ke Sekolah Berasrama Penuh- SM Sains Kepala Batas, iaitu salah sebuah SBP terbaru yg mula beroperasi pada April 2009 (1st batch la ni).
Maknanya aku masuk masa form 4, tu pun dah sekerat taun kot. Huhu.



DILEMA
Bila surat sampai, aku tak tahu nak buat pa, terkejut, geram, happy, sedih, takde prasaan semua dalam satu.
Sayang nak tinggal skolah lama, sayang dgn jawatan, kefemesan, keaktifan dalam sukan dan mcm2 lah. 
Dalam surat tu km diberi tempoh seminggu tuk pikir semada nak terima or tak. Kalu pas seminggu tak p daftar, kira tak maulaa. Tiap2 hari aku ubah2, fikiran. Everyday aku istikharah, cari petunjuk. Tapi semuanya takde hasil yg bg aku puas hati.

MOVING FORWARD
Eceh macam trademark phoenix plak 'moving forward'. Keh3. Masa hari yg ke 5 baru aku btul2 dapat jawapan- p SBP. 
Nak tau pasaipa? Semua ni sebab ayat ustazah Amirah, yang ngajar aku masa form 3.
"Nabila, stazah nak tnya, kamu tak terima tawaran p SBP sebab kamu takut nak tinggal jawatan2 kamu ka? Kamu takut hilang semua yg kamu ada skrg? Benda tu takkan kekal lama, stakat kamu disini, kat sana kamu akan nmpk dunia ni lagi luas sebenarnya, lagi ramai yg lebih baguih drpd kamu"

Those words make me realise that 
If you think you're the best, there's THE GREATEST.
Pada saat tu, aku amik keputusan tuk trima ja tawaran tu. Baik buruk semua blakang kira. Rezeki, takdir semua Allah dah tunjukkan aku jalan. 
Allah Maha Mengetahui. Alhamdulillah, disinilah bermula titik perubahan ketara bagi diriku.
To be continued...


IKLAN,

Sukan SEA ke-26, Palembang, Indonesia


Ayoo semua kita bagi support kat atlet Malaysia. Tak lama, 11-22 November 2011 ni ja. Hehehehe aku bab2 sukan memang laju daripada biasa.
Nak tau pungutan pingat terkini n berita pasai Sukan SEA ni bleh la jenguk blog nabil potter.

sekian bertemu lagi di alam fantasi

Friday, November 11, 2011

date start

A.S.S.A.L.A.M.U.A.L.A.I.K.U.M.

Hope that everyone is in the pink of health =)
Hari ni sangat unik, mendamaikan, menceriakan, mengharumkan err sebab...
~ 11.11.11 ~
Cantikkan tarikh ini??
Mesti ramai pasangan nak kawen masa tarikh ni.
Mesti ramai ibu mengandung nak beranak tarikh ni.
Mesti ramai orang nak post status fb/twitter tarikh ni.
Mesti ramai nak update blog hari ni =D

Bermula hari ini, saya akan cuba update belog tentang pengalaman, sejarah saya di hari yang lepas sesuai dgn nama belog ini. Ilham muncul sekitar pukul dua semalam.


Kita hanya mampu melihat yang general, Allah yang akan mengspesifikasikan sesuatu perkara.
                                                                               -NabilaHuda
Special bagi saya hari ini...,,,
Saya kerja part time!
Bukan kat The Store mcm dulu dah,
tapi kat Aeon Jusco, Bandar Perda. :)


Tak sabar nak tunggu
20.11.2011
Special date of someone special......


.COMING SOON.


Tuesday, November 8, 2011

Layan - tension punya kerja


naseb badan

ASSALAMUALAIKUM


Perghh hari ni memang sungguh mencabar keimanan n kesabaran aku bawa kereta.
WHY?

Hari ni kami-aku,Ayuni,Nani,Imah,Bella,Zul n Ain Beyda da pakat nak turun SAKBA p kutip sijil SPM yg dah kluaq tu skali teman depa2 yg nak jmpa adik, 2 in 1. Semua pakat nak turun pagi, alih2 smpai kat  kul 12. Hari ni Mama guna keta pagi p bank etc.
 Dalam pukul 11.15 am aku pun gerak dengan perut yg beralaskan sekeping roti.

TOL BERTAM
Ayuni msg, "Nab, singgah kiosk naa, kat Biwana Cafe, kami lapaq tak b'fast".
 So okay laa lpaih tol Bertam aku pun heading p masuk kanan, sedangkan kiosk arah skolah which is kiri. Apa da wey lupa jalan, huuu tepaksa lap wat U-turn kat Pinang Tunggal. Habih masa ngn minyak kat situ.
Pendekkan cita tak jadi b'fast sebab takut lambat, kami heading p skolah. Aku text Bella, suruh trus p skolah.

SMS KEPALA BATAS (SAKBA)
Smpai skolah tup2 nmpak Sensei kat Pak Guard."Eh, ap Sensei dok wat dengan budak2tu kat sini? Sign kad outing ka? Ka tggu bdak2 yg lambat balik PBM nih?" Aku parking tepi, kluaq keta tgkSensei dok bersandiwara ngan Ayuni n Nani. Macam besa la Sensei dok ketuk2 kami. Rindu. Salam2 Sensei, adik2. Jmpak Pak Guard kesayangan kami tu. Truih p skolah. Malas nak cita, jumpa Abah la paling lawak, semua nama kluaq, Nani jadi Sue Hannani, aku bila masa p Jordan taktaw. Bella n Imah sampai lambat skit. Nak jadi cita, keta Bella rosak dpn skolah, minyak hitam habih. Satu lagi crita. Adoyaiii. Lebih kurang kui 3.30 pm kami pun blah dari skolah p kiosk Bertam balik nak p makan. Najla pun ada, bas AUCMS berenti hntaq dia dpan skolah. oh ya, Imah beli hamster, tapi mati beberapa jam berikutnya, dia tinggai dalam kereta, with no oxygen there,hebat dakk?? :P

KIOSK BERTAM
Lunch semua pakat jadi Minah+Mat Salleh. WESTERN FOOD. Order kemain punye lama, ayaq dah nak abeh dah pun, makanan baru smpai. Imah nak on diet la apala, habih gak chicken chop dia. Beyda hebat order 3 in 1 tuu, kenyang samapi esok rasanya. Bella smpai dua ayaq..kot?. Lain2 aku tak ingat. Tapi paling lawak bila Ayuni dok buli Nabi suh dia nek keta ngan Zul (mcm laki bini dah aih). Hehehe. Sembang punya sembang bergelak tak hengat dunia jam daah pukui 5.10 pm. Apalagi kami mau pulang.

SG PETANI
So seperti yg dijanjikan aku hntar Ayuni ngn Nani p Butterworth, kat Penang Sentral. Depa nak balik Changlun. Tetiba ntah mcm mana galak dok besembang aku TER-masuk p highway -->>>menuju ke Kedah.
Ok what the... Nab ng memang cari nahas, memang menjerit+gelak+tatawnakkataapala kami dah keta heading p KEDAH kott! Takkan den nak hantaq makcik dua itu smpai Changlun? Nowayy man mau berkandaq Mama Abah beletiaq. Pandai sungguh laa. Mau tak mau kena cari exit terdekat la which is SG PETANI SELATAN. Lebih kurang 5-6 km dari tol Bertam tadi :'(
Wohooo "Hebat la Nab pengalaman tu naek keta ngn kawan2 kat highway jauh mcm nie, manual plak ng bwk" Sort of ayat yg cik bertiga tu dok sembang. Smpai ja tol Sg Petani km pun masuk p u-turn kat mobile. Masa kat tol mana tah brother jaga tol tu habaq kain Imah tersekat kat pintu keta. HAHAHAHAHA.

BUTTERWORTH
Al kisah kami selamat tiba kat Penang Sentral, alhamdulillah. Ayuni ngn Nani turun, aku ngn Imah tunggu sat tgk kot2 la tiket bas depa takdak naya ja. Lpas Ayuni call,kata bas dia kul 7.00mlm, time tu dah kul 6.20pm dah km pun gerak p Tesco Extra Seberang Jaya nak hantaq Imah p kat keta dia. Sampai2 sana, Imah ajak teman p Pet Shop sat beli balik sekoq hamster ganti Tom yg dah selamat Beyda tanam kat pasu skolah. Ehehehe. Kami pun kelentong laa uncle jaga kedai tu kata hamster tadi dah bagi kat org bla3. Dpat sekoq yang baru, tp hamster ni bijak laa, dia ada instict yg mengatakan this girl is not a good caretaker for me, ahaha. Hamster tu takut kat Imah, goodluck pal!! Then nak balik kak Imah call tanya ada mana,suruh Imah p amik dia kat Perda. Imah tataw jalan exit dari Sbg Jaya. So aku yg konon2 terer nak tunjuk aa jalan kluaq. Alih2 sesat p masuk jalan mati. Terpaksa reverse dowhh. Masa reverse tu, aku buat terer mcm 10 taun bawak keta p reverse tak check side mirror betuii dan................BANG!!!! Side kiri blakang keta p hentam tiang letrik TNB. OMG abih la hng Nabila ngn Abahhhhhhhhhhhh.
Gila cuak aku time tu, cuba balik start enjin keta, kalu tak bleh mmg gulai la hang ngn Abah nnti. Alhamdulillah, keta ok lagi. Cermin lampu, bumper blakang memang pecah truk :'''''(
Pendek cerita, aku tunjuk jalan kat Imah km bpisah kat smpang. Aku heang balik rumah, Imah towards Perda. 

RUMAH
Mama dah taw sebab aku call Mama gtaw seksiap. Mama, Biya mntak maaf,huhu keta Mama dah truk mcm tu, sian Mama tak pasai2 kena jgk ngn Abah. Sorry bah, Biya tak senaja. Ada hikmah tu Abah. Pengalaman tu. Alhamdulillah sepanjang aku dapat lesen masa awai taun aku tak penah lagi excident, langgaq sapa2. It was totally my fault. Hurmmmmmm tgh tension, takut pa semua ni, naseb laa badan.

APA APA PUN, kau puas hati jumpak hmpa semua hari ni!! Thanks to Ayuni n Nani dari Kedah nuu, Zul jadi mangsa buli, thanks! Imah, Bella, Beyda n Najla for the great day! Memang banyak tempat aku lawat hari ni, fuhh.





Saturday, November 5, 2011

Salam Eidul Adha



Salam Aidil Adha..
Salam Pengorbanan..
Doakan semoga semua jemaah haji tahun ini mendapat haji mabrur..
AMIN!!!


Tuesday, November 1, 2011

ISABELLA : perbandingan antara ISLAM dan KRISTIAN

ASSALAMUALAIKUM WBT


Cuti 3 bulan ni bosan kalau kita tak isi dengan benda2 berfaedah kan?
 Baru2 ni lepas aku dah usha2 buku ni dekat sebulan akhirnya buku ni selamat gak ada kat dalam tgn aku :)
Tajuknya : ISABELLA


Tentang penulis : Maulana Muhammad Saeed Dehlvi

Seorang penulis elahiran Pakistan. Beliau telah menghasilkan berbagai karya novel, artikel ilmiah mahupun menulis di media maasa. Beliau ni seorng yang amat bagus tentang Injil dan Al-Quran dengan sangat baik. Salah satu novel beliau yg terkenal ialah ISABELLA, sebuah novel sejarah yang ditulis berdasarkan pengkajian antara Islam dan Kristian. Novel ini pada mulanya ditulis dalam bahasa Urdu sebelum diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa termasuklah bahasa Melayu. 
Sayangya, tak banyak aspek kehidupan beliau diketahui secara jelas, mungkinkah beliau low profile??

SERBA RINGKAS MENGENAI NOVEL NI

Keraguan Isabella terhadap agamanya bermula dengan perbincangan mengenai surat Saint Paul untuk jemaahnya di Rom. Dalam suratnya, St Paul mengatakan hukum-hukum agama itu satu kutukan. Sejak itulah beberapa pertemuan diatur antara orang-orang Islam dan golongan paderi-paderi Cordova bagi membahaskan isu tersebut. Isabella dan rakan-rakannya turut hadir mengikuti perdebatan itu dengan penuh minat.

Pertanyaan demi pertanyaan diajukan kepada paderi-paderi Cordova dan kebanyakan jawapan mereka tetap sama. Saya petik salah satu perbualan dalam Novel Isabella:

"Saya telah katakan bahawa semua ini adalah perkara-perkara ghaib ketuhanan. Tuhan berbuat apa saja yang dikehendakiNya" - Paderi Peter

"Jikalau agama tuan hanya berdasarkan kepada keghaiban ketuhanan sahaja, kenapa tuan jemput kami ke sini, menghabiskan masa tuan dan juga masa kami dengan sia-sia saja?" - Umar Lahmi

Topik perbahasan tidak sekadar membahaskan isu surat St Paul semata-mata tetapi berlarutan kepada topik-topik lain antaranya penebusan dosa, ketuhanan Jesus, bantahan Al-Quran terhadap Injil yang palsu dan kebenaran kerasulan Nabi Muhammad SAW.

#Sangat menarik untuk membaca setiap perbahasan tue dan tentunya anda dinasihatkan untuk tidak skip ayat-ayat dalam novel Isabella walaupun hanya satu ayat. Nanti tak faham apa2 pun. Dan boleh dikatakan di setiap muka surat mesti trdapat ayat2 daripada Al-Quran dan Bible yg telah diterjemahkan ke bahasa. Kalau nak cari boleh la tp Bible jgnla kalau iman di dada masih tak kukuh :)

P/S : Ana sendiri belum habis membaca novel ni, jadi sesapa yang berminat bolehlah bergegas ke kedai buku berhampiran sprti
MPH, POPULAR, SYARIKAT ADAM, HASANI DAN BANYAK LAGI.
Bahasa jiwa bangsa :)









bella vs billa



Hello there, Im just out of mood to do blogging. The exciting of writing is no more. I just dont know why.

Well today
1.11.11
is the date of birth of my deary friend
FATIN NABILAH MOHAMAD

selamat hari lahir sygku Bella!
sorry takde hadiah kt U
dan dont worry takde lagi prank bday mcm tahun lpas smpai demam2
hanti punya pasai, hehehehehe

UHIBBUKIFILAHHH

:)

Sunday, October 30, 2011

PUASA SYAWAL N PUASA QADHA'







DIKONGSI DARI LAMAN



Pendahuluan


Puasa 6 hari di bulan Syawwal adalah termasuk di dalam ibadah puasa Tathawwu’ (amalan ketaatan yang boleh mendekatkan diri kepada Allah). Kebanyakan ahlil ilmi mengatakan sunnat berpuasa 6 hari di bulan Syawwal termasuklah Ibn Abbas, Thaus, Sya’bi, Maimun bin Mahran, Ibn Mubarak, Imam Syafi’e, Imam Ahmad, Ishaq dan lain-lain[1].

Imam Nawawi mengatakan: Hadith ini (iaitu hadith Abu Ayyub al-Anshari di bawah) jelas menjadi dalil bagi mazhab Imam Syafi’e, Imam Ahmad, Daud dan ulama yang sependapat dengan mereka bahawa disunatkan berpuasa enam hari (di bulan Syawwal)[2].

Puasa ini seolah-olah seperti ucapan selamat jalan (taudi’an) kepada bulan Ramadhan dan boleh menampal (jabran) kecacatan yang mungkin berlaku dalam puasa fardhu tersebut[3].

Sesungguhnya puasa selama 6 hari di bulan Syawwal mengandungi pahala yang sangat besar sekali. Ini adalah berdasarkan hadith daripada Abu Ayyub al-Anshari, sesungguhnya Rasulullah bersabda:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ
Mafhumnya:Barang siapa berpuasa Ramadhan kemudian mengikutinya dengan puasa 6 hari di bulan Syawwal, maka baginya pahala seumpama mengerjakan puasa sepanjang tahun[4].

Sebahagian ulama menafsirkan, mengerjakan puasa sepanjang tahun ini merujuk kepada ganjaran kebajikan yang ada pada puasa wajib di bulan Ramadhan dan puasa sunnat di bulan Syawwal ini. Ini lebih jelas disebutkan di dalam hadith daripada Thauban, daripada Rasulullah, sesungguhnya Baginda bersabda:

مَنْ صَامَ سِتَّةَ أَيَّامٍ بَعْدَ الْفِطْرِ كَانَ تَمَامَ السَّنَةِ، مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشَرَ أَمْثَالُهَا
Mafhumnya: Barang siapa berpuasa enam hari selepas Eidul Fitri (Hari Raya Puasa), adalah (seolah-olah mencukupkan puasa) sepenuh tahun. Barang siapa yang melakukan satu kebajikan, maka baginya (digandakan) sepuluh kebajikan sepertinya[5].

Oleh kerana itu, puasa sebulan di bulan Ramadhan seolah-olah berpuasa 10 bulan (atau 300 hari kerana 30 hari x 10), dan puasa 6 hari Syawwal seolah-olah berpuasa 2 bulan (atau 60 hari kerana 6 hari x 10) yang menjadikan jumlahnya setahun (atau 360 hari dan setahun mengandungi 360 hari)[6].

Di dalam hadith lain daripada Ibn Umar berkata: Rasululullah bersabda:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَأَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ خَرَجَ مِنْ ذُنُوبِهِ كَيَوْمِ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ
Mafhumnya: Barang siapa berpuasa Ramadhan dan mengikutinya dengan puasa 6 hari di bulan Syawwal, keluarlah dosa-dosanya (sehingga dia menjadi bersih dari dosa) seperti hari dia dilahirkan oleh ibunya[7].

Waktu dan perlaksanaannya
Imam Nawawi berkata di dalam Syarah Muhazzab: Telah berkata Ashab kita (iaitu ulama’ Syafi’iyyah): Dan disunnatkan puasa enam Syawwal itu berturut-turut pada awal Syawwal dan jika dicerai-ceraikan dia (iaitu puasa itu) atau dita’khirkan (dilewatkan) dia daripada awal Syawwal nescaya harus[8].

Ibn Mubarak memilih awal bulan dan beliau mengatakan jika bercerai-cerai harus[9].




Afdhal
Imam Nawawi berkata di dalam Syarah Muslim: Telah berkata Ashab kita: Bermula yang afdhal bahawa puasa ia enam hari berturut-turut mengiringi hari fitrah (iaitu bermula dari 2 Syawwal)[10].

Qadha’ puasa dan puasa sunnat Syawwal
Mengqadha’kan puasa bulan Ramadhan adalah sesuatu yang wajib. Jika ia dilakukan secara berasingan (separated) dengan puasa sunnat Syawwal, maka ia jelas difahami akan bolehnya. Persoalan timbul apabila ia dilakukan sekali gus (combined) dengan puasa Syawwal dalam bulan Syawwal. Para ulama’ khilaf mengenainya.

1) Imam Syamsuddin al-Ramli[11] mengatakan:
ولو صام في شوال قضاء أو نذرا أو غيرهما أو في نحو يوم عاشوراء، حصل له ثواب تطوعها كما أفتى به الوالد رحمه الله تعالى تبعًا للبارزي والأصفوني والناشري والفقيه علي بن صالح الحضرامي وغيرهم، ولكن لا يحصل له الثواب الكامل.
Maknanya: Dan jika seseorang berpuasa pada bulan Syawwal secara qadha’ atau nazar atau selain keduanya atau pada hari seumpama hari 'Asyura`, hasil baginya (dia mendapat) pahala puasa sunnat hari tersebut seperti mana telah difatwakan oleh ayahku (iaitu ayahanda Imam al-Ramli iaitu Imam Syihabuddin al-Ramli) kerana mengikut fatwa Imam al-Barazi, al-Ashfuni, al-Nasyiri, al-Faqih Ali bin Sholeh al-Hadhrami dan selain mereka, akan tetapi tidaklah hasil baginya pahala (puasa sunnat) yang sempurna[12].
Rumusan:
1- Jika puasa qadha’ atau nazar dilakukan pada bulan Syawwal atau hari Asyura, orang tersebut akan mendapat juga pahala puasa sunnat hari yang dia berpuasa itu (dia akan mendapat pahala puasa sunnat bulan Syawwal atau puasa hari Asyura).
2- Walau bagaimanapun, dia tidak akan mendapat pahala puasa sunnat yang sempurna.

Pendapat Imam Syaikh Ramli ini diikuti oleh ramai ulama termasuk ulama di dunia Melayu. Di sini, dinukilkan pendapat mengenainya seperti yang termaktub di dalam 3 kitab Jawi besar dalam fiqah di dunia Melayu yang menjadi rujukan oleh kitab-kitab fiqah lain.

2) Kitab Sabil al-Muhtadin (di alam Melayu dikenal dengan kitab Sabilal Muhtadin), karangan Al-Alim al-Allamah Syaikh Muhammad Arsyad al-Banjari. Beliau menulis:
(Soal) Jika seorang puasa qadha’ atau nazar atau lainnya di dalam bulan Syawwal, adakah hasil baginya puasa sunnat Syawwal atau tiada? (Jawab) Kata Syaikh Ramli di dalam Nihayah: Hasil baginya pahala sunnat Syawwal, jika tiada diqasadnya mengerjakan puasa sunnat Syawwal itu kemudiannya (selepasnya)[13]. Dan jika diqasadnya mengerjakan dia kemudian (selepas) daripada umpama qadha’ itu, maka tiadalah hasil baginya pahala sunnat Syawwal kerana diqasadnya akan yang demikian itu jadi sharif (pemalingan) daripada menghasilkan dia daripada puasa Syawwal, maka pada ketika itu hendaklah dikerjakannya puasa Syawwal itu kemudian daripada qadha’ umpamanya, jika ada lagi tinggal bulan Syawwal. Dan jika tiada, maka sunnat mengqadha’ dia pada bulan Zulqaedah[14].

Rumusan:
1- Jika dia puasa qadha’ atau nazar tanpa sebelumnya ada niat puasa sunnat Syawwal selepas puasa qadha’ atau nazar itu, dia akan mendapat pahala puasa sunnat Syawal. Jika dia ada niat seperti itu, maka dia tidak mendapat pahala sunnat Syawwal.
2- Oleh kerana jika dia sudah berniat berpuasa sunnat Syawwal selepas puasa qadha’, hendaklah dia berpuasa sunnat Syawwal tersebut dalam bulan Syawwal itu juga.
3- Jika bulan Syawwal sudah selesai, maka sunnat dia mengqadha’kan puasa sunnat Syawwal itu di bulan Zulqaedah.
2) Di dalam kitab Bughyah al-Tullab li Murid Ma’rifah al-Ahkam bi al-Showab, Syaikh Daud bin Abdullah bin Idris al-Faththoni, beliau menulis:
(Dan jika ada) padanya puasa qadha’ atau nazar atau lainnya, maka jika ada niatnya hendak puasa sunnat Syawwal itu kemudian daripadanya, maka tiada hasil sunnat Syawwal serta qadha’ atau nazar itu. Dan jika tiada seperti ia niatkan serta qadha’ atau nazar, sunnat syawwal, hasillah pahala keduanya, atau tiada diniatkan puasa sunnat Syawwal serta qadha’ atau nazar itu, lepaslah tuntutannya, yakni tiada dituntut puasa sunnat Syawwal lagi. Demikianlah disebut pada Mudabaghi tempatnya. Hasilnya itu, jika tiada diniatkan puasa Syawwal itu kemudian daripada qadha’ atau nazar…[15]

Rumusan:
1- Jika dia ada berniat untuk berpuasa sunnat Syawwal selepas puasa qadha’ atau nazar, maka dia tidak mendapat mendapat pahala sunnat Syawwal, cuma mendapat pahala puasa qadha’ atau nazar sahaja.
2- Jika dia berniat puasa qadha’ atau nazar sahaja, maka dia mendapat pahala puasa kedua-duanya (pahala qadha’ atau nazar dan pahala puasa sunnat Syawwal).
3- Jika dia tidak berniat puasa sunnat Syawwal ketika melakukan puasa qadha’ atau nazar, maka dia tidak dituntut untuk menunaikan puasa sunnat Syawwal.

3) Kitab Al-Bahr al-Wafi wa al-Nahr al-Shafi, karangan Syaikh Muhammad bin Ismail Daud al-Fathoni. Beliau juga menukilkan pendapat Imam Ramli dalam tulisannya:
(Tanbih) Jika puasa ia di dalam bulan Syawwal itu akan puasa qadha’ atau puasa nazar atau lainnya, nescaya hasil baginya pahala sunnatnya atau puasa ia di dalam umpama hari 'Asyura` akan puasa qadha’ atau puasa nadzar atau lainnya nescaya hasil baginya pahala sunnatnya, seperti yang difatwa oleh Syaikh Ramli Kabir (yakni ayahanda Imam ar-Ramli) mengikut ia akan Syaikh Barazi dan Syaikh Ashfuni dan Syaikh Nasyiri dan al-Faqih Ali bin Shalih al-Hadhrami dan lainnya. Tetapi tidak hasil baginya pahala yang sempurna yang diperaturkan atas yang mathlub (yang dituntut dalam hadits)[16].
Rumusan:
1- Seperti rumusan pada qawl (pendapat) perkataan Imam Syamsuddin al-Ramli dalam Nihayah al-Muhtaj di atas.

Natijah:
Daripada perbincangan para ulama’ (di dalam kitab-kitab yang telah disebutkan di atas), dapat diambil panduan hukum iaitu:
Seseorang mendapat pahala puasa qadha’ dan pahala sunnat puasa 6 Syawwal walaupun tidak sempurna pahala sunnat puasa 6 itu, sama ada – semasa puasa itu – berniat qadha’ sahaja atau niat qadha’ serta sunnat puasa 6 sekali gus, dengan syarat dia tidak berniat terlebih dahulu untuk puasa 6 Syawwal selepas berpuasa qadha’ itu. Ini adalah pendapat Imam al-Barazi, al-Ashfuni, al-Nasyiri, al-Faqih Ali bin Sholeh al-Hadhrami, Imam Syihabuddin al-Ramli (Syaikh Ramli al-Kabir) dan anaknya Imam Syamsuddin al-Ramli (Syaikh Ramli al-Shaghir), termasuklah sekumpulan ulama mutakhir seperti Imam al-Khathib al-Syarbini, Syaikh Arsyad al-Banjari dan Syaikh Muhammad bin Ismail al-Fathoni dan lain-lain.

Penutup
Beberapa perkara yang boleh dinyatakan di dalam persoalan puasa qadha’ Ramadhan yang disertakan (combined) dengan puasa sunnat 6 hari di bulan Syawwal antaranya:
1) Ia adalah antara perkara khilaf di kalangan para ulama’.
2) Kebanyakan para ulama mengatakan seseorang mendapat pahala puasa qadha’ dan pahala sunnat puasa Syawwal dengan syarat dia tidak berniat terlebih dahulu untuk puasa 6 Syawwal selepas berpuasa qadha’ itu. Justeru, boleh menggabungkan puasa qadha’ dan puasa sunnat Syawwal sekali gus.
3) Terdapat juga sebahagian ulama yang berpendapat hanya mendapat pahala qadha’ sahaja dan tidak mendapat pahala sunnat 6, jika hanya berniat qadha’ dan tidak berniat puasa sunnat. Walau bagaimana pun, jika dia berniat qadha’ serta sunnat sekali gus, maka tidak sah dan tidak mendapat pahala untuk kedua-dua puasa tersebut. Ini adalah pendapat Imam Nawawi dan Imam Asnawi[17]. Ada juga ulama yang mengatakan dia hanya mendapat pahala qadha’, tidak mendapat pahala sunnat, melainkan jika ada niat puasa sunnat itu. Ini adalah pendapat Imam Ibnu Hajar al-Haitami[18].
4) Bagi pandangan al-Faqir- setelah merujuk kepada panduan pendapat para ulama dan masyaikh di dalam kitab dan perbincangan mereka-, jika bulan Syawwal masih panjang, adalah lebih baik menunaikan puasa qadha’ dahulu dan selepas itu menunaikan puasa 6. Ini adalah kerana mengikut kaedah:
مَا أَكْثَرَ فِعْلاً أَكْثَرَ فَضْلاً (Apa-apa yang banyak dibuat, maka banyak pula fadhilatnya). Ia juga sebagai suatu ihthiyath (berhati-hati) memandangkan ada pendapat yang tidak membolehkan menyertakan sekali kedua-dua puasa ini. Jika bulan Syawwal sudah di penghujung, maka menggabungkan di antara puasa qadha’ dan sunnat Syawwal adalah baik. Wallahu a’lam.
4) Berusahalah bersama-sama agar kita tidak terlepas untuk menunaikan puasa 6 hari Syawal ini sebagai taqarrub (untuk menghampirkan diri kepada Allah) di samping ganjaran yang besar seperti yang disebut di dalam riwayat hadith.

والله أعلم بالصواب

(Petikan Teks daripada Al-Fadhil al-Ustaz Muhadir Haji Joll, UIAM- muha_71@hotmail.com)

Monday, October 17, 2011

too late dear!!!

ASSALAMUALAIKUMM!

Oh aku dah lupa gila2!! Disebabkan facebook yg terlalu up to date aku dah lupa my pals birthday!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
HAPPY BELATED BIRTHDAY 
ARIANI BT RUSLI
!!!!
So sorry weh aku wish mu lmbt!
All da best in your journey of becoming loyar burok! Ahahaha
Jangan lupa aku nahh!
*Can we share my stupid crash story again walaopon da jaoh ?:)
May Allah bless you always~~~~


I LIKE TO 'KACAU' YOU KAN3? *MISS DELPHINUS 1 :'(


#BITAWFIQWANNAJAHFIDUNIAWALAQIRAAH##

Saturday, October 15, 2011

the most wasted year?


Hari ni tetiba aku terpikir, dalam banyak-banyak tahun aku hidup, tahun ni kot yang paling2 aku rasa banyak masa terbuang gila-gila =='.

KENAPA?
Sebab aku rasa lepas habis je SPM, ramai umat manusia yang seangkatan sibuk ber-online (termasuk la aku sekali).
24/7 balik2 orang yang sama, mmg sah semua nak qada' balik time2 blajaq dulu, otak hempas pulas dok pikir tuk jawab SPM. Pastu baru la ada segelintir yg p cari keja, aku masuk bulan 1 baru terhegeh2 mencari keja. Tu pun takat 2 bulan, malas.
Ada yang rajin tu parents hantar p kelas BI, ARAB, MEMASAK dan MEMANDU.
Aku p driving school saja. Tapi kalo pikiaq balik dari segi jasmani memang taksihat sebab dok keja makan+tidoq+tv+online saja, riadah2 memang takde maknanya deh ^____+.

ROHANI??
Tepuk dada tanya iman lah. Aku sendir dah takdak al-mathurat 2 kali sehari, yaasin waktu maghrib, dhuha pagi2. Pas Subuh komfem tido tak hengat dunia. Bangun2 dah dekat tengah hari (buruknye prangai).
Bila aku pikir balik, nak masuk U prangai cenie ka??
Alhamdulillah, Allah puts me at the rigt place for me.
IIUM has taught me everything.
Kalau kat SAKBA dulu, bukan tak diajar, aku yang tak apply. Bila ada kat U, baru aku sedar ap yang aku praktik kat skolah dulu banyak yg tak ikhlas lillahi ta'ala. Semua tu skadar nak buat apa yg ada dlm praturan skolah. When life's getting older, masuk U baru mata hati bukak seluasnya (hiperbola).

Sekadar renungan untuk diri sendiri sebenarnya, tp sapa baca, rasa ada muhasabah diri tu, baguih laa :)